Life can be tough at times but that is not a reason to give up on anything. Not even your dreams. We are blessed in a way that we are able to do anything that we like despite the problems that we might face every now and then. All that really matters is how we choose to look at our problems. Are we going to complain about it or take it and make something out of it?

If you have physical ability, it is no reason to stop you from dreaming further. Recently, I came across a heartwarming story of a person not gifted with the best of physical mobility but he made the best out of it.  This is the story of KHAIRUL NIZAM, the founder of JAMU MALL. Khairul Nizam is one of the many successful entrepreneurs in our country - and what makes him special is the limitation on his physical functioning. At the age of 30, he managed to build an empire that allows him to live a life that is sufficient to support not only himself but his family too.

WhatsApp Image 2019-04-29 at 4.09.36 PM

I have included his own words to understand all that he has to grow through to be what he is today. 

Diusia 30 .. dgn keadaan cacat .. aku betsyukur dgn kehidupan .. aku berjaya membina satu syarikat jamumall sdn bhd , dan membina platform jualan jamumall.com .., aku happy mampu beli ape ku nak , mampu makan yg mewah , mampu travel ke dubai , korea , japan, australia dan byk negara aku dan sampai.. yg paling best aku dpt sediakan rumah meeah utk keluarga , tanggung family dan bersedekah setiap hari ...
59299192_2376700602361945_7376471348647821312_n
58571106_10156026481266669_6985736716074090496_n
Bukan nak riak ... tapi aku tau ramai sebenarnye org diluar sane nak jadi mcm aku , nak byk duit mcm aku , nk bahagiakan family mereka mcm aku .. tapiii adakah mereka sekuat aku??
58949947_2376700569028615_770075807832866816_n
kehidupan aku dulu tak mcm ni. Bayangkan anda di dalam jasad aku.. makan perlu disuap , mandi perlu diuruskan , duduk perlu diangkat , dan tidor perlu dijaga , bukan mudah untuk aku meneruskan kehidupan seharian .
59389852_2376700632361942_261456933007917056_n
Aku menanggung kehidupan ini bukan sehari , bukan tiga hari , bukan seminggu , bukan sebulan tetapi bertahun tahun !!! Ade ketika saya rasa sangat terkesan bile ade ketika bile sy haus , lapar , penat , takde org disisi .. tapi takkan aku nak mengharapkan mati??? Allah beri aku nyawa , nafas , sedikit kekuatan jari dan akal mesti ade sesuatu manfaat yg nak aku buat ..
59305950_2376700659028606_326786349107511296_n
Aku cube merenung dan mengimbas kehidupan ramai org diluar .. kalaulah aku di beri tubuh fizikal sempurna , boleh berjalan , berlari , melompat pasti akan aku gunakan sehabis baik untuk beri manfaat pada org lain ...
59484761_2412058709081238_1725880097627439104_n
Aku melihat ramai yg malas untuk ubah hidup sendiri  , ramai yg suke bg bermacam alasan bile bekerja, ramai yg cepat giveup bile ade cabaran !!
Ramai cube memilih untuk kerja senang , taknak susah , lebih memilih kehidupan susah tanpa usaha dengan kuat , sanggup berhenti kerja dan mengangur bertahun2 atas dasar ego boleh bergerak sendiri dan sanggup melihat keluarga dan org sekeliling susah, Paling terkesan nak bg duit mak dan ayah, family pun tak mampu ... Aku sedih !!! Terdetik keinginan aku untuk bantu mereka ...
58639118_2412058809081228_7942008994095169536_n
Jadi aku bangkit!!! Aku cuba buktikan pada masyarakat the best kehidupan adalah atas dasar bersyukur .. bersyukur dengan nikmat yg allah beri dan jangan sia2 kan , aku bangkit untuk beri manfaat pada org lain . Aku nak satu dunia nampak hanya 3 jari dan satu akal aku dpt melihat kegembiraan , senyuman ramai org2 disekeliling aku ..
Kini aku sedar .. untuk berjaya dlm kehidupan , pekerjaan , mahupun bisnes bukan mudah . Tetapi atas keinginan yg kuat , kasih syg yg hebat , keberanian yg tinggi , suka berlajar dan improve diri , dan juga seorang yg berkomitmen tinggi membawa aku ketahap sekarang .. Dan semua value yg ade dlm diri aku akan aku bawakan kedalam semua team aku dan masyarakat untuk mereka bangkit , bersemangat , dan berjaya !!
59295293_10156026480236669_5391724419515154432_n
Akhir kata ... kalau aku ada 3 jari dan akal mampu membina kehidupan sendiri dan kebahagiaan org sekeliling .. anda ade berapa jari untuk ubah kehidupan?? Usia semakin meningkat, jangan tunggu lagi.. kite je mampu ubah diri kita!!

Follow him to join his life story :
  



FILED UNDER , ,
Next
This is the most recent post.
Previous
Older Post

Post a Comment

Sharmin Jeet

{picture#http://graph.facebook.com/100006598149051/picture?type=large} {facebook#http://fb.com/sharminjeet} {twitter#https://twitter.com/sharminjeet}

REPORTER

{picture#http://www.radiobollyfm.in/thumb.png} Listen to Bollywood Radio and get daily dose of hot and exclusive updates from Bollywood, Fashion, Shopping, Lifestyle, Travel, Foods, Technology all completely free on radioBollyFM. {facebook#http://fb.com/bollyfm} {twitter#http://twitter.com/bollyfm} {google#https://plus.google.com/+radiobollyfm} {youtube#https://www.youtube.com/channel/UC-zS8MQSaaTquvaRNUDQg4w} {instagram#https://www.instagram.com/radiobollyfm}
Powered by Blogger.